Omakotitalon rakentaminen on Designtalon kanssa helppoa

Mitä omakotitalon ostajan tulisi tietää rakennusprojektista ja sen etenemisestä? Designtalon myyjä Joni Savela kertoo omakotitalon rakentamisesta ja sen eri vaiheista. Ota myös muistilista talteen!

Yhteys Designtaloon ja tontin hankinta

Projekti lähtee liikkeelle, kun asiakas ottaa yhteyttä Designtaloon. Yhteyttä voi ottaa tontin hankinnan yhteydessä, sen jälkeen tai kun talon rakentaminen tulee ajankohtaiseksi. Asiakkaan vastuulla on tontin hankinta, jota ilman talon rakentaminen ei luonnollisesti onnistu. Designtalon myyjien yhteystiedot löydät täältä, ja he ovat tavattavissa myös taloesittelyissä.

“Tontillisen asiakkaan kanssa päästään etenemään nopeammin, kun taloa voidaan alkaa jo konkreettisesti suunnittelemaan tontti huomioiden. Meihin voi olla yhteydessä jo ennen tontin hankintaa, jos omat tarpeet taloprojektin suhteen on tiedossa, eli esimerkiksi huoneiden määrä. Myyjät pystyvät kyllä auttamaan asioissa eteenpäin. Tunnemme hyvin eri alueet, vapaana olevat tontit ja parhaimmillaan pystymme vinkkaamaan asiakkaalle sopivaa tonttia riippuen siitä, millaisesta talosta haaveilee”, Savela kertoo.

Muuttovalmiin talon rakentamisen kokonaishinta muodostuu muun muassa tontin hankintahinnasta, maanrakennustöistä, rakennusajan kustannuksista ja eri viranomaismaksuista. Tarkempia tietoja kokonaiskustannuksista löydät täältä. On kuitenkin suositeltavaa, että asiakkaalla on arvio oman budjetin suuruudesta. Näin myyjä voi opastaa, millaista taloa voidaan lähteä suunnittelemaan. Tutustu etukäteen verkkosivuilla Designtalon muunneltaviin sekä valmiiksi suunniteltuihin talomalleihin, joista löydät myös alkaen-hinnat rakennuspaikkakunnallesi.

Osalla asiakkaista on pankin kanssa neuvoteltu lainalupaukset jo yhteydenottovaiheessa. Designtalon kanssa kauppasopimuksen voi tehdä ehdollisena ilman, että rahoitus on täysin sovittu ja entinen asunto myyty. Usein laina kuitenkin hoidetaan siinä vaiheessa, kun talokauppa Designtalon kanssa on tehty ja oma asunto myyty. 

Muistilista rakennusprojektin alkuun

Asiakas:
• Yhteys Designtaloon
• Tontin hankinta
• Budjetti.

Designtalo:
• Opastaa asiakasta budjetin ja toiveiden perusteella
• Auttaa tarvittaessa tontin kanssa.

Omakotitalon suunnittelu myyjän kanssa

Perheelle sopivan talon suunnittelu alkaa, kun tontti on valittu. Myyjän kanssa käydään läpi asiakkaan tarpeet, toiveet sekä projektin aikataulu. Kun kokonaisuus on selvillä, tehdään talokaupat. Tämän jälkeen asiakas tietää, miten projekti etenee, ja voi olla varma, että lopullinen hinta vastaa sopimuksessa sovittua. Voit lukea lisää talopaketin hinnan muodostumisesta täältä.

“Hinta on se, joka sopimuksessa on, eli mahdolliset materiaalikustannusten nousut eivät vaikuta asiakkaaseen”, Savela selittää.

Rakennuslupa kuntoon ennen rakentamista

Rakennuslupa on saatava kuntoon ennen rakennustöiden aloittamista, ja sen hankkiminen on asiakkaan vastuulla. Rakennuslupaa varten tarvitaan aineistot, jotka Designtalo toimittaa tehtyjen suunnitelmien pohjalta. Rakennuslupa sisältää muun muassa arkkitehtisuunnitelmat, rakennesuunnitelmat ja LVI-suunnitelmat.

Lisäksi asiakkaan tulee hankkia projektille vastaava työnjohtaja ja pääsuunnittelija. Designtalolta saa tarvittaessa apua tähänkin asiaan.

“Rakennuslupa haetaan hyvissä ajoin, sillä rakentamista ei voida aloittaa ennen sen myöntämistä. Designtalo tekee lupaan tarvittavat aineistot. Rakennusluvan saamisessa on paikkakuntakohtaisia eroja, eli odottamiseen kannattaa varautua. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla voi luvan saaminen viedä pitempään”, Savela sanoo.

Muistilista ennen rakentamisen aloittamista:

Asiakas:
• Suunnittelee talon myyjän kanssa
• Hankkii vastaavan työnjohtajan ja pääsuunnittelijan
• Hakee rakennusluvan
• Tekee talokaupat Designtalon kanssa, kun suunnitelmat ovat valmiina
• Varmistaa rahoituksen projektille.

Designtalo:
• Suunnittelee talon yhdessä asiakkaan kanssa, auttaa ja kuuntelee toiveet ja tarpeet
• Tekee aineistot rakennusluvan hakemiseen
• Selkeyttää asiakkaalle seuraavat askeleet
• Aikataulutus
• Laatii sopimuksen asiakkaan kanssa valmiiden suunnitelmien perusteella
• Tekee yhdessä asiakkaan kanssa sähkösuunnittelun, kalustesuunnittelun ja sisustusvalinnat.

Maanrakennustyöt ovat asiakkaan vastuulla

Kun rakennuslupa on saatu, työt tontilla voidaan aloittaa. Maanrakennustyöt ovat asiakkaan vastuulla ja ensimmäinen iso asia, joka tontilla tapahtuu. Designtalo voi tarvittaessa auttaa urakoitsijoiden löytämisessä.

“Myyjät auttavat asiakkaita useinkin maanrakennustöiden urakoitsijoiden löytämisessä paikallisia kontakteja käyttäen. Asiakasta ei jätetä yksin, vaikka maatyöt ovatkin asiakkaan vastuulla”, Savela sanoo.

Tontin maaperätutkimus tehdään yleensä hyvissä ajoin ennen talokauppaa tai viimeistään ennen rakennustöiden aloittamista. Designtalo voi tarvittaessa suositella osaavia kumppaneita tutkimukseen. Maaperätutkimus voidaan myös sisällyttää talokauppaan, jolloin Designtalo hoitaa sen puolestasi. Maaperätutkimuksella varmistetaan, että tontti soveltuu rakentamiseen.

“Myyjillä on hyvä käsitys alueen tonteista ja pystytään karkeasti arvioimaan jo ennen maaperätutkimusta millainen tontti on kyseessä. Yleensä pystytään asiakasta neuvomaan hyvissä ajoin, jos esimerkiksi tontti vaatisi kalliita paalutustöitä, jotta sille voidaan rakentaa”, kertoo Savela.

Kun maanrakennustyöt on tehty ja pohjaolosuhteet tontilla ovat sitä myöten kunnossa, on Designtalon vuoro. Tontille tehdään perustukset, jonka päälle talo rakennetaan.

Muistilista tontin valmistelemiseksi rakennuskuntoon:

Asiakas:
• Maaperätutkimus ja maanrakennustyöt tontilla.

Designtalo:
• Maaperätutkimus tontilla, jos talokaupan yhteyteen sovitaan
• Auttaa tarvittaessa urakoitsijan löytämisessä
• Perustukset.

Talotoimitus: Elementtien pystytys perustusten jälkeen

Kun perustukset ovat valmiit, siirrytään varsinaiseen talotoimitukseen. Asiakas ja työpäällikkö pitävät ennen rakentamista aloituskokouksen, jossa käydään läpi tulevan taloprojektin vaiheet.

“Kun talokauppa tehdään, asiakas tietää jo siinä vaiheessa, miten taloprojekti tulee etenemään. Aloituskokouksessa käydään nämä asiat kuitenkin vielä kertaalleen läpi”, Savela sanoo.

Perustusten päälle nostetaan elementit. Kun elementit on pystytetty, tontilla on jo selvästi talo pystyssä.

“Elementit nostetaan paikalleen nosturilla ja jo parissa päivässä tontilla on talo pystyssä. Riippuu tietysti millaista taloa rakennetaan. Isommassa, kaksikerroksisessa menee hiukan pidempään kuin esimerkiksi yksikerroksisessa, neliskulmaisessa talossa. Tässä vaiheessa voi asiakas jo tuumata, että pian varmaan päästään muuttamaan. Tästä kuitenkin itse rakentaminen vasta lähtee käyntiin”, Savela selittää.

Muistilista rakentamisen alkuun:

Asiakas:
• Aloituskokous Designtalon kanssa ennen talotoimitusta.

Designtalo:
• Talotoimitus ja pystytys – elementit nostetaan perustusten päälle.

Talo rakentuu valmiiksi 26 viikossa

Kun talon rakentaminen jatkuu pystytyksen jälkeen Designtalon toimesta, alkaa asiakkaalla projektin “tylsä” vaihe – odottaminen. 

“Alussa asiakkaalla on enemmän vastuita, joten tämä vaihe voi tuntua jopa tylsältä. Talon rakentaminen muuttovalmiiksi kestää Designtalolla maksimissaan 26 viikkoa eli puoli vuotta”, Savela kertoo. Voit lukea lisää muuttovalmistoimituksen sisällöstä täältä.

Asiakas voi vierailla tontillaan katsomassa töiden edistymistä, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Projektin etenemistä voi seurata Kotilogi-palvelusta, josta näkee myös, milloin talo valmistuu.

“Asiakkaalla ei ole varsinaista velvoitetta käydä tontilla, mutta oman talon etenemisen seuraaminen on mielenkiintoista. Vahva suositus tälle”, Savela toteaa.

Designtalo Villa Kungen takapihalta

Projektin edetessä asiakkaan vastuulla on odottamisen lisäksi laskujen maksaminen. Laskut tulevat maksettavaksi vasta sen jälkeen, kun tietyt työvaiheet ovat valmiita. Ennakkomaksuja asiakkaalle ei siis tule.

“Laskut maksetaan vaiheittain useammassa erässä. Viimeinen lasku tulee, kun talo on luovutettu”

Muistilista rakentamisen aikana:

Asiakas:
• Laskujen maksaminen
• Käynnit työmaalla ja projektin etenemisen seuraaminen.

Designtalo:
• Talon rakentaminen valmiiksi 26 viikossa.

Sisustusvalmis eroaa muuttovalmiista

Muuttovalmiin ja sisustusvalmiin talopaketin alkuvalmistelut etenevät saman kaavan mukaisesti. Designtalon vastuulla ovat perustukset, talon pystytys sekä LVI- ja sähkötyöt, kuten muuttovalmiissa talopaketissa.

“Sisustusvalmiissa ei tietysti suunnitella taloa materiaalivalintojen osalta, mutta muuten prosessi on sama kuin muuttovalmiissa”, Savela sanoo.

Talo luovutetaan asiakkaalle sisustusta vaille valmiina, eli talo on rakennettu valmiiksi betoni- ja levypinnalle asti. Tämän jälkeen vastuu sisäpintojen viimeistelystä siirtyy asiakkaalle. Työlistalle jäävät esimerkiksi laatoittamiseen ja maalaukseen liittyvät vaiheet. Voit lukea sisustusvalmiista talopaketista tarkemmin täältä.

Talon luovutus muuttovalmiina

Muuttovalmiin kodin valmistumista seuraa talon luovutus, joka tapahtuu työpäällikön toimesta. Talon luovutuksessa työpäällikkö, vastaava työnjohtaja ja asiakas käyvät yhdessä talon kauttaaltaan läpi. Designtalon osuus rakentamisesta loppuu tähän hetkeen ja elämä uudessa kodissa voi alkaa muuton jälkeen.

“Talo kierretään läpi ja katsotaan, että kaikki on tehty niin kuin on sovittu, ja että työn jälki on hyvää. Jos esimerkiksi ilmenisi jotakin korjattavaa, sovitaan toimenpiteistä asiakkaan kanssa yhdessä. Mitään radikaalia ei kuitenkaan yleensä ilmene”, Savela sanoo.

Valmistumisen jälkeen talossa pidetään yleensä taloesittely. Nämä esittelyt tarjoavat kävijöilleen inspiraatiota, ja ovat tärkeitä tuleville rakentajille.

Kun talon luovutuksesta on kulunut vuosi, on mahdollisen takuutarkastuksen aika. Tämä on kuin uusi talon luovutus, jossa katsotaan läpi mahdolliset korjaustarpeet.

“Vuodessa asiakas on ehtinyt huomata, jos talossa ilmenee jotakin korjattavaa. Nämä katsotaan läpi ja sovitaan jatkotoimenpiteistä”, Savela kertoo.

Muistilista talon valmistumisen jälkeen:

Asiakas:
• Talon luovutukseen osallistuminen yhdessä työpäällikön kanssa
• Loppusiivous
• Taloesittely.

Designtalo:
• Talon luovutus yhdessä asiakkaan kanssa
• Tarvittaessa takuutarkastus ja mahdolliset korjaukset.

Tutustu kotitarinoihin