Miten talopaketin hinta muodostuu?
Etenkin ensi kertaa omaa kotia rakentavalle rakennusprojektin kokonaishinta voi olla vaikea hahmottaa. Tyypillisesti noin neljä viidesosaa kustannuksista koostuu itse talosta ja sen rakentamisesta. Kun rakennutat kotisi Designtalon kanssa muuttovalmiina, saat mahdollisimman selkeän summan rakennusbudjetille.
Myyjä auttaa talopaketin kokonaiskustannusten arvioinnissa
Oman kodin rakentamiseen on monta tapaa, mutta helpoin ja budjetin pitävyyden kannalta varmin tapa on tehdä se muuttovalmiina, etenkin kun suunnittelu tehdään yhdessä osaavan talomyyjän kanssa.
Kun rakennat kotisi Designtalon kanssa muuttovalmiina, rakentuu kotisi yhdellä sopimuksella ja sovittuun hintaan. Sinun ei siis tarvitse tehdä rakentamisen lukuisten eri työvaiheiden osalta itse haastavaa budjetointia ja kilpailutusta. Me hoidamme sen puolestasi.
Muuttovalmis talopaketti kattaa tyypillisesti noin 75-85 % kaikista rakentamiseen liittyvistä kustannuksista. Tähän ei siis lukeudu mahdollisesti ostettavaa tontin hintaa.
Designtalon talomyyjä auttaa sinua tavoitehinta-arvion tekemisessä koko projektin osalta. He tuntevat hyvin paikallisen hintatason ja osaavat suunnitella sinulle ja perheellesi parhaan ratkaisun budjettiisi nähden. Pienilläkin muutoksilla talosta voidaan saada paremmin budjettiin sopiva. Tavoitehinta-arvio on loistava työkalu myös lainaneuvotteluihin pankin kanssa.
Muuttovalmiin talon rakentamisen kokonaishinnan muodostavat
- Tontin hankintahinta
- Pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan palkkiot
- Tontin maanrakennus
- Kunnallistekniset liittymät
- Viranomais- ja lupamaksut
- Muuttovalmiin talopaketin osuus
- Tontin muut rakennukset
- Rakennusaikaiset kustannukset
- Pihan maisemointi ja viimeistelytyöt
Tontin hankintahinta
Uuden kodin voi rakentaa joko ostetulle tai vuokratulle tontille. Koska tontin hinta on yksi isoimmista yksittäisistä kulueristä, on se hyvä erottaa omaksi kustannuseräkseen talonrakennuksen kokonaiskustannuksia laadittaessa.
Tontin hinta voi vaihdella suuresti sijainnin ja tontin koon mukaan. Kauempana kaupungista tontin voi pystyä lunastamaan kohtuu edullisestikin, kun taas kaupungin keskeisellä sijainnilla sijaitseva tontti voi kustantaa jopa 100 000 € tai sen yli.
Huomioithan, että tontin ostoon voi liittyä myös käsittely- tai lohkomismaksuja. Nämä kustantavat paikkakunnasta riippuen noin 1 500-2 000 euroa.
Tontin voi ostamisen sijaan myös vuokrata, jolloin kustannukset jakautuvat pidemmälle aikavälille. Tällöin tontin vuokraamisesta perittävä maksu on syytä budjetoida vuotuisiin asumiskustannuksiin.
Pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan palkkiot
Taloa rakentavan on aina palkattava projektiin pääsuunnittelija sekä vastaava työnjohtaja. Pääsuunnittelijan vastuut ja kelpoisuusvaatimukset on määritelty laissa.
Käytännössä pääsuunnittelijan tehtävänä on varmistaa eri suunnitelmien yhteentoimivuus.
Vastaavan työnjohtajan vastuulla on rakennushankkeen asianmukainen ja oikeaoppinen toteutus. Hänen tehtävänään on valvoa, että talo toteutetaan rakennusteknisesti oikein ja suunnitelmia noudattaen.
Kokonaisuudessaan pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan palkkiot liikkuvat haarukassa 3 000-10 000 euroa, paikkakunnasta ja rakennuskohteen haastavuudesta riippuen.
Tontin maanrakennus
Ennen kuin talonrakennuksen kustannukset voidaan laskea tarkasti, pitää tietää millaiselle tontille talo tullaan rakentamaan. Tontin perustamisolosuhteet näyttelevätkin tärkeää osaa kokonaiskustannuksissa.
Aina ennen tontin ostoa tai vuokraamista kannattaa sille tehdä maaperätutkimus. Sen avulla tontin maaperästä saadaan konkreettista tietoa ja maatöiden kokonaiskustannukset voidaan arvioida asiantuntijan kanssa. Maaperätutkimus maksaa noin 1 500 euroa.
Helppotöisellä tontilla maatyöt maksavat noin 15-20 tuhatta euroa, pääkaupunkiseudulla jopa 40-60 tuhatta euroa.
Maatöiden suurimpia muuttuvia kustannuksia ovat isot kallioräjäytykset tai suuret massan vaihdot. Muuttuvat kustannukset nostavat maatöiden hintaa tuhansista euroista kymmeniin tuhansiin euroihin. Huonommin kantavaan maaperään voi joutua myös tekemään paalutuksia. Tällöin massanvaihtoja ei tarvita ja hintaa nostavat paaluperustukset ja ontelolaatat.
Maatöiden tekijäksi on syytä valita asianmukaisesti vakuutettu toimija. Oma Designtalo-myyjäsi osaa suositella paikallisia tekijöitä ja auttaa luotettavan maatyöurakoitsijan valinnassa.
Kunnallistekniset liittymät
Tontille tuotavat sähkö-, vesi- ja viemäriliittymät ovat vakiokuluja, joiden hintalappu vaihtelee kunnittain. Väljemmin rakennetuilla alueilla kunnallis- tai aluetekniikan liittymät ovat yleensä kalliimpia. Kuluja voi nostaa myös pitkä etäisyys runkoverkkoon.
Haja-asutusalueille rakennettaessa tilanne voi olla jopa se, että järkevän etäisyyden päässä ei ole kunnallistekniikkaa, mihin liittyä. Tällöin käyttöveden ja viemäröinnin tarpeet on ratkottava tontille rakennettavalla tekniikalla.
Rakentamisen aikaisen työmaasähköliittymän sekä pysyvän sähköliittymän tilaus onnistuu oman kuntasi sähköverkkoyhtiön kautta. Heiltä saat myös tarkan hinnan rakennuspaikkakunnallesi. Vesi- ja viemäriliittymien maksut hoituvat kuntasi vesilaitoksen kanssa. Oma talomyyjäsi auttaa sinua myös näiden kustannusten kartoittamisessa.
Viranomais- ja lupamaksut
Uuden talon rakentamista ei voida aloittaa ennen rakennusluvan myöntämistä. Rakennuslupaa haetaan paikallisesta rakennusvalvonnasta. Kaikki rakennuslupaan tarvittavat suunnitelmat sisältyvät Designtalolla muuttovalmiin talopaketin hintaan.
Yleensä rakennuslupa ja siihen liittyvät mittaus- ja merkitsemismaksut ovat noin 1 500-2 500 euroa. Tarkan hinnan rakennusluvalle saat paikallisesta rakennusvalvonnasta.
Milloin olet rakentamassa?
Muuttovalmiin talopaketin osuus
Muuttovalmis talopakettimme kattaa noin 75-85 % koko rakennusprojektin kustannuksista. Tämä sisältää kaiken perustuksista sisätilojen viimeistelyyn. Tutustu tarkempaan toimitussisältöön.
Designtalon muuttovalmis talopaketti sisältää muun muassa
- kaikki rakentamiseen tarvittavat suunnitelmat
- perustukset ja talon runkorakenteen ikkunoineen, ovineen ja vesikattoineen
- lämmönlähteen
- pintamateriaalit laajasta valikoimasta
- kiintokalusteet ja kodinkoneet asennettuina
- talotekniikkan ja lvis-työt asennettuina.
Yksi huomioon otettava kuluerä omakotitalossa on lämmönlähde. Valinnasta riippuen se voi maksaa 10 000 euroa, tai huomattavasti enemmän. Kaupunkialueella lämmitysratkaisu saattaa olla jo kaavankin sanelemana kaukolämpö, mutta muussa tapauksessa tarvitaan jonkinlainen lämpöpumppu.
Suurin osa uusista omakotitaloistamme lämpiää poistoilma-, vesi-ilma- tai maalämpöpumpulla, joiden osuus kokonaiskustannuksista on noin 10-20 000 euroa.
Lämmönlähteen valintaan, myös sen tehon osalta, vaikuttavat ensisijaisesti talon koko sekä tarvittavien vesipisteiden, etupäässä suihkujen määrä. Veden lämmittämiseen kuluu merkittävä määrä lämmönlähteen tuotannosta ja mitä isompi perhe sitä tarvitsee, sitä järeämpi ja kalliimpi lämmitysratkaisu tarvitaan. Oma talomyyjäsi auttaa kotiinne sopivan lämmitysratkaisun valinnassa.
Tontin muut rakennukset
Tontin muiden rakennusten budjetti saatetaan usein erottaa talopaketin kustannuksista, jo siitäkin syystä, että niitä ei aina rakenneta samalla kertaa kuin itse kotia. Jos tontin muut rakennukset tulevat Designtalolta, on ne laskettu jo mukaan muuttovalmiin talopaketin kokonaishintaan.
Tyypillisin tarve on autosuojalle ja säilytystilalle. Esimerkiksi autokatos on sen verran yksinkertainen toteuttaa, että se saatetaan rakentaa omin voimin. Hintaa ja työn laadun vaatimuksia nostaa se, jos ulkorakennukseen tulee lämpöä tai vettä.
Designtalolla on olemassa tasokkaita vaihtoehtoja erilaisille autosuojille, joiden hinta alkaa toimitusmallista riippuen noin 10 tuhannesta eurosta. Autotallin tai -katoksen voi tilata tarvikepakettina, säältä suojaan -toimituksena tai valmiiksi pystytettynä.
Piharakennusten halvemmassa päässä ovat esimerkiksi grillikatokset ja pergolat, jotka maksavat tyypillisesti muutaman tonnin.
Rakennusaikaiset kustannukset
Kokonaisbudjetissa tulee huomioida myös rakentamisen aikainen sähkön ja veden kulutus. Talomyyjä auttaa sinua arvioimaan myös nämä kustannukset tavoitehinta-arvioita tehdessä. Summaan vaikuttavat talon koko ja mihin vuodenaikaan rakennetaan. Työmaalla esimerkiksi lämmitys, kuivattaminen ja veden käyttö vaikuttavat kaikki kustannusten määrään.
Pihan maisemointi ja viimeistelytyöt
Näyttävämpään vihersuunnitteluun ja tontin maisemointiin voi kulua kymmenien tuhansia euroja, mutta halvemmallakin pääsee. Noin 5 000 eurolla saat tontille nurmikon, kulkuväylien kivituhkat sekä istutuksia. Asfaltointiin kannattaa varata oma budjetti.
Pihistä ja panosta – vaikutukset talopaketin hintaan
Designtalolla muuttovalmiin talopaketin ydinajatus on tarjota kodin ostajalle helppoutta ja turvallisuutta, omasta tyylistä tinkimättä.
Monille rakentajille tai siitä unelmoiville on tullut tutuksi pihistä & panosta -ajattelu, jossa satsataan itselle tärkeisiin tiloihin sekä materiaaleihin ja tingitään tarvittaessa jostain muualta. Pihistä & panosta -ajattelua voi toteuttaa niin uuden kodin eri tilojen priorisoinnilla kuin materiaaleillakin. Ruoanlaiton ystävät voivat esimerkiksi säästää saunan koossa sekä tyylissä ja satsata säästyneet rahat keittiöön. Tämä onkin yksi asiakkaidemme yleisimmistä tavoista pihistää & panostaa.
Designtalolta löydät erinomaisen valikoiman tuotteita erilaisille sisustustyyleille, myös vakiohintaisista tuotteista. Talopaketin hinnan päälle ei siis välttämättä tarvitse lähteä varaamaan vielä lisäksi erillistä budjettia muutoksia varten, vaan saat kodistasi tyylikkään ja omaan makuusi sopivan myös vakiohintaisilla tuotteilla.
Keittiöön panostaessa sen kokoa ei yleensä kasvateta, vaan sinne halutaan tasokkaampia materiaaleja, kuten kivitasot, suoraan käryt imevä paistotaso, aamiaiskaappi ja niin edelleen. Panostus keittiöön voi olla muutamista tuhansista yli 10 tuhanteen euron.
Löylyihmiset taas satsaavat saunaan. Saunan kokoa suurennetaan ja kylpytilaa vasten asennetaan usein lasiseinää. Myös vastakkain istuttaviin lauteisiin panostetaan.
Kylpytiloihin valitaan usein sadesuihkut sekä näyttävämpää laattaa. Tyypillisesti saunaan ja kylpyhuoneeseen panostaminen kustantaa noin 3-5 tuhatta euroa. Valaistuksen osalta muutamalla satasellakin pääsee jo liikkeelle.
Pihistäminen ja panostaminen on asia, josta asiakas päättää itse. Designtalo ei tee puolestasi muutoksia suunnitelmiin. Voit budjetoida muutoksille erillisen summan jo myyjän kanssa tavoitehinta-arviota tehdessä tai tehdä sen talopaketin budjetin puitteissa, jolloin kokonaiskustannukset eivät nouse.