Karrento-Gersin perhe: unelmista totta

Perheemme oli haaveillut jo jonkin aikaa uudesta kodista, jonka saisi itse suunnitella alusta saakka. Eräänä aurinkoisena heinäkuun iltapäivänä katselin myytäviä tontteja ja päätimme pojan kanssa ajella katsomaan vaihtoehtoja paikan päälle. Nappasimme muutaman kuvan ja lähetimme ne työmatkalla olevalle miehelle saatetekstillä ”Tähän tulee unelmiemme koti!”. Muutaman viikon kuluessa myös mieheni lämpeni ajatukselle ja aloitimme suunnittelutyön.

kotiräätälistä iso apu ensirakentajille

Kun ajatus omasta talosta syntyi, otimme heti yhteyttä alueemme kotiräätäliin. Selvitimme Turun kaupungilta, mitä kaavamääräyksiä alueella on ja kävi ilmi, että alakerrassa on oltava enemmän neliöitä kuin yläkerrassa. Siitä lähti ajatus korkeasta olohuoneesta, josta tulisi kotimme sydän. Kotiräätälin lisäksi suunnittelu- ja sijoitteluapua antoi siskoni arkkitehtimies, ja saimmekin huomioitua talon kannalta tärkeät seikat; aamu- ja ilta-aurinko, merinäköala sekä piha. Toiveenamme uudessa kodissa oli valoisuus ja isot ikkunat, jotka mahdollistavat kauniit näköalat. Kotiräätäli auttoi meitä piirtämään talon ja kertoi, mikä on mahdollista toteuttaa. Hänen ammattitaidostaan oli paljon hyötyä käytännön asioissa, sillä olimme ensikertalaisia ja rakentamisesta ei ollut kokemusta. Räätäli myös laski meille materiaalivaihtoehtoja ja auttoi valinnoissa. Saatuamme laskelmat oli helppo tehdä kokonaisbudjetti, jossa myös pysyttiin.

meidän perheen näköinen koti

Olimme kuulleet Designtalosta hyviä kokemuksia ja merkittävä talovalmistajan valintaan vaikuttanut asia oli meille se, että kaikki toiveemme oli mahdollista toteuttaa ja pystyimme suunnittelemaan täysin omannäköisemme kodin. Koska Designtalon talopaketti on täydellinen perustuksista lähtien, oli se meille ainoa vaihtoehto, kun aloimme miettiä uuden kodin rakentamista. Kun vastuu rakentamisesta oli kokonaan Designtalolla, oli meillä aikaa elää lapsiperheen elämää harrastuksineen ja suunnitella sisustusta, pihaa ja autokatosta.

huoleton piha

Pihasuunnittelumme lähtökohtana olivat helppohoitoisuus ja paikka, jossa nauttia ruokailusta, auringonotosta ja yhdessäolosta. Ajatus siitä, että voimme surutta veneillä tai olla matkoilla ilman, että puutarha vaatisi kastelua ja hoitoa, oli houkutteleva. Hankimme puutarhan suunnitteluun apua ammattilaiselta ja suosittelen muillekin! Nurmikkoa ei laitettu lainkaan, vaan käytimme eri kokoisia kiviä, joista syntyi näyttävä kokonaisuus. Istutimme pihalle tuijia ja mäntyjä, jotka ilahduttavat koko vuoden vihreydellään. Mikäli jossain vaiheessa iskee innostus puutarhanhoitoon, löytyy varmasti paikkoja kukkaistutuksille.

ammattimiehiä ja talkooväkeä

Elokuussa olimme tontin omistajia ja loppuvuodesta alkoivat maatyöt. Räjäytystöitä kallioperäisellä tontilla riitti ja louhintakiveä poistettiin kymmeniä rekka-autollisia ja tilalle tuotiin sepeliä. Saatuamme maatyöt valmiiksi alkuvuodesta, oli mahtava tunne: meidän osaltamme suurin työ oli tehty! Viikolla 8 saapui odotettu toimitus, talopaketti. Oli uskomatonta nähdä koti pystytettävän kahdessa päivässä ja talo tontilla konkreettisesti. Piti välillä oikein nipistää itseä todetakseen, ettei tämä ole unta.

Kävimme muutaman kerran viikossa katsomassa ja ihmettelemässä projektin etenemistä ja aina oli yhtä mukava tunne tulla paikan päälle ja jutella rakentajien kanssa. Porukka oli todella ammattitaitoista ja mukavaa; joimmekin monesti yhdessä kahvit ja ihmettelimme unelmakodin valmistumista. Designtalon työpäällikkö oli korvaamaton apu ja yhteydenpito hänen kanssaan helppoa.

Suvun kesken järjestettiin pari kertaa talkoot; näin saatiin kiintokalusteet näppärästi kannettua sisään ja autokatoksen maalaustyöt kivuttomasti tehtyä. Mieheni vanhemmista oli suuri apu ja sukulaispojallekin saatiin kesätöitä, kun taloa maalattiin. Minun vanhempani puolestaan auttoivat maatyövaiheessa, joten hyvä taustajoukko oli mukana koko taloprojektin ajan.

viisaita valintoja

Sähköpiirustukset olivat eniten aikaa vievä osa suunnitteluvaihetta, mutta kahdessa illassa siitä selvittiin. Valitsimme jokaiseen huoneeseen himmennettävät led-valaisimet ja olemme olleet tyytyväisiä päätökseen. Samoin viisaaksi ratkaisuksi on osoittautunut se, ettemme säästelleet pistokepaikkojen sekä antenni- ja nettipistokepaikkojen määrässä.

Tavarantoimitukset menivät suunnitelmien mukaan ja aikataulussa pysyttiin. Valitsimme kaikki materiaalit, valaisimet ja kiintokalusteet Designtalon kautta ja se helpotti paljon työmääräämme. Muutaman vaatekaapin asensimme itse, kiuas ja wc-tilojen peilivalaisimet olivat omia hankintojamme. Kaikki muu tuli vaivatta Designtalon kautta. Löysimme hyvin haluamamme materiaalit ja projektin valmistuttua olemme olleet tyytyväisiä valintoihimme. Onneksi olemme mieheni kanssa nopeita tekemään ratkaisuja ja kaikki sujuikin niin hyvin, että kotimme valmistui etuajassa. Kaupantekohetkellä oli muuttopäivä määritelty viikolle 32, mutta pääsimmekin muuttopuuhiin jo viikolla 25. Aurinkoisena iltapäivänä, kolme päivää ennen juhannusta, muuttoauto ajoi pihaan ja olimme niin onnellisia, että olimme tehneet unelmastamme totta! Ensimmäistä uudessa kodissa nukuttua yötä ja sitä ihanaa tunnetta emme unohda ikinä!

Elämä unelmien kodissa

Asuttuamme nyt 7 kuukautta unelmatalossamme, on ollut hienoa seurata vuodenaikojen myötä, kuinka kotimme toimii ja näyttää parhaat puolensa. Ensimmäinen joulu oli ikimuistoinen ja ensimmäistä kevättä odotamme innolla. Usein kuulee ihmisten puhuvan, mitä ratkaisuja tekisi toisin kodissaan, mutta vielä emme ole huomanneet mitään muutettavaa uudessa talossamme. Tärkeä ominaisuus kodissamme on, että arki pyörii sujuvasti niin pyykkihuollon, siivouksen kuin tavaroiden säilytyksen osalta. Säilytystilaa on nyt tarpeeksi, jolloin tavarat on helppo löytää ja jokaiselle asialle on oma paikkansa.

Suurimmat rakennusaikaiset keskustelunaiheet mieheni kanssa olivat wc:n peilit, kylpyhuoneen wc ja keittiön saareke. Keittiösaarekkeen suhteen mieheni sai onneksi puhuttua minut ympäri ja se onkin ollut käytössä lähes päivittäin. Oliver tekee siinä läksyjä samalla, kun itse teen ruokaa. Juhlissa saareke on osoittautunut hyväksi paikaksi pitää tarjottavat esillä. Kodin sydämenä toimivat olohuone ja keittiö ovat yhtä suurta tilaa, jossa oleskelemme usein. Pyöreä ikkuna antaa ilmettä julkisivulle ja tuo mieleen saariston ja meren, jotka ovat lähellä sydäntämme. Seesteisen rauhalliset pintamateriaalit ja värit tekevät sisustamisen helpoksi, kun voi muutamalla tyynyllä, kukilla ja pienillä esineillä saada aivan erilaisen ilmeen. Maalämpö on osoittautunut loistavaksi ratkaisuksi; kodissa on tasainen lämpötila ja sähkölaskuissa huomaa merkittävän eron entiseen omakotitaloon verrattuna.

Rakennusprojektin myötä ehdimme myymään tarpeettomat kalusteet ja tavarat, joten mitään turhaa ei uuteen kotiin tuotu. Vinkkinä tuleville rakentajille: huoneiden neliömääriä suunnitellessa on hyvä käydä läpi, mitä huonekaluja haluaa mihinkin huoneeseen – silloin on helppo määritellä sopivankokoiset huoneet.

Joka päivä ajaessamme kotipihaan tuntuu yhtä hyvältä tulla kotiin. Voin vain suositella lämpimästi tekemään unelmista totta ja ryhtymään tuumasta toimeen yhdessä Designtalon kanssa!


Linda Karrento-Gers