Nordic Modern 178 Helsinki asukkaat portailla istumassa

Rento ote rakennusprosessissa teki stressittömän rakentamisen mahdolliseksi

Riina Rodionoff ja Samuli Toivola rakennuttivat näyttävän Fresko-kodin Helsinkiin.

Nordic Modern 178 Helsinki Olohuone
Nordic Modern 178 Helsinki Keittiö

Helsinkiläisten Riina Rodionoffin ja Samuli Toivolan koti sijaitsee Vartioharjussa, oikeassa Itä-Helsingin helmessä. Tyylikäs, pienin muutoksin modifioitu Fresko-talomalli on herättänyt rauhallisella asuinalueella kiinnostusta – onhan ulkorappaus näyttävää petroolinsinistä, Riinan lempiväriä.

”Etenkin ensimmäisinä viikkoina tuntui siltä, että ohikulkijat jäivät suu auki katselemaan. Ulkoväri on aika makean näköinen, ja sama värimaailman jatkuu sisällä”, Riina kuvailee.

Pariskunnalla on ollut viime aikoina tekemistä. Kesän lopun huipentaneiden häiden lisäksi vastavalmistunut koti on tietenkin pitänyt Riinan ja Samulin sekä heidän kaksi tiibetinspanieliaan kiireisinä. Syksyn edetessä myös kolmas koira on liittymässä remmiin, joten uuden kodin hyvänkokoinen piha onkin tullut tarpeeseen.

”Tykkäämme touhuta koirien kanssa, ja olemme ajatelleen sitä talon suunnittelussa: aidattu piha oli meille tärkeä juttu. Koirat viihtyvät jo uudella pihalla tosi hyvin, ovat ottaneet sen omakseen”, Riina kertoo.

Nordic Modern 178 Helsinki Vaatehuone
Nordic Modern 178 Helsinki päämakuuhuone

Rennolla asenteella läpi rakennusvaiheen

Riina Rodionoff kertoo pariskunnan olevan melko tarkka asumisen suhteen. Vain vuotta ennen rakennusprojektin alkua ostettu rivitaloasunto ei tuntunut sopivalta, ja muutenkin omannäköisen kodin löytäminen oli hankalaa. Pian koko ikänsä kerrostalossa asunut Riinakin huomasi, että omakotitalon rakennuttaminen oli heille juuri se oikea ratkaisu.

Riina rohkaisee muita kodinetsijöitä: vaikka rakennusprojekti voi ajatuksena hirvittää kokematonta, on muuttovalmis talopaketti vähästressinen vaihtoehto. Matkalla oppii kaiken tarpeellisen ja saa myös tarvittavan tuen, kun talotoimittajan valitsee oikein.

”Samulin perhe on ollut kova rakentamaan, ja hän onkin asunut työmaiden keskellä. Paljon kertoo tarina noin 5-vuotiaasta Samulista, joka on käsistään kätevän äitinsä kanssa katolla paukuttamassa kumivasaralla samaan aikaan, kun äiti paukuttaa kattopeltejä oikealla vasaralla. Minulle taas oli rivitalossa kauhistus, että ihmiset kiipeävät omille katoilleen”, Riina hymyilee.

Vaivattoman muuttovalmiin omakotitalon kanssa asiakkaankin on oltava tarkkana. Koko projektin liian tarkasta seuraamisesta voi kuitenkin tehdä itselleen valtavan mörön. Riina neuvoo, ettei rakennustyömaalla kannata käydä joka päivä, vaan rennon otteen säilyttäminen on tärkeää.

”Yritimme olla kyttäämättä aikataulua koko ajan, sillä tiesimme, että taloa rakentaessa tulee aina viivästyksiä ja mutkia. Se olikin hyvä ratkaisu, ja olisimme voineet olla paljon stressaantuneempia. Nyt tiesimme kuitenkin yleisellä tasolla prosessin kulun todella hyvin. Itse talotoimitusta odotettiin tietenkin kuin kuuta nousevaa – on jotenkin niin ihmeellistä, kun yhtäkkiä tontilla on talo!”

Stressaavimmaksi tilanteeksi itselleen Riina mainitsee tarkastuskuvavaiheen ja rakennuslupien varmistumisen. Tähänkin hänelle on vinkki: kun vastaavaksi mestariksi ja pääsuunnittelijaksi valitsee osaavat tyypit, joiden kanssa on helppo keskustella, pääsee itse vähemmällä huolella. Esimerkiksi rakennuslupien hakemisessa Riina kertoo pääsuunnittelijan olleen kultaakin kalliimpi apu.

”Alkuvaiheen jälkeen koko projekti kulki vain omalla painollaan, ja jäljellä oli enää sellaisia kivoja asioita kuten sisustusvalintoja”, Riina rauhoittelee muita jännittäjiä.

Nordic Modern 178 Helsinki julkisivu
Nordic Modern 178 Helsinki asukkaat ruokapöydän ääressä

Väriä ympärille!

Sisustusvalintoihin saa varmasti käytettyä aikaa, ja mieli voi projektin aikana muuttua, Riina tietää. Silti Designtalon Studiolle sisustusiltaan suunnatessa kannattaa olla jonkinlainen kuva siitä, miltä tuleva koti näyttää. Riina neuvoo käymään rautakaupoissa inspiroitumassa ja etsimään esimerkiksi Instagramissa seurattavaksi muita talonrakentajia. Kaikkia viimeisiä päätöksiä ei tarvitse onneksi lyödä heti lukkoon.

”Mekin muutimme suunnitelmia lennosta pitkin matkaa vaikka kuinka monta kertaa!”

Värejä ympärilleen haluava pariskunta on jatkanut ulkoseinien huomiota herättävää värityyliä sisälle. Ruokailutilassa on upea, talon ulkopuoleen sopiva tehosteseinä, joka ulottuu eteiseen. Riinan lempivärit petrooli ja turkoosi näkyvät myös muissa yksityiskohdissa parin selkeässä, mukavasti sisustetussa kodissa.

Riinalle ja Samulille kotona tila on tärkeää. Avaruutta on tuotu lisää alakertaan esimerkiksi yhdistämällä kylpyhuone, pukuhuone ja wc yhdeksi, jossa tilaa jakaa vain matalampi seinäke. Myös portaiden vieressä keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen aluetta jakava kantava seinä haluttiin poistaa. Tämä ratkaistiin pylväillä, jotka säilyttävät tilan jatkuvuuden ja yhtenäisyyden.

Pariskunnan kodissa näkyy rakkaus mukavuutta ja hyvää, yhteistä aikaa kohtaan. Olohuoneessa on mukavia paikkoja löhöilyyn ja konsolipelaamiseen, ja keittiö on suunniteltu niin, että yhteiselle kokkailulle ja leipomiselle on tilaa. Alakerta on molempien lempipaikka, eikä työhuonebuumi ole ollut Riinalla ja Samulilla mielessä – olohuoneessa vietetään yhdessä aikaa, vaikka Samulilla olisi etäkoulupäivä.

”Muita tärkeitä juttuja meille olivat sähköauton latauspiste, yläkerran kylpyamme ja pihan poreamme, joka on Samulin must-juttu. Hän on siellä joka ilta, ja olenkin jo odotellut, milloin innostus hiipuu – vielä ei kuitenkaan näytä siltä!” Riina nauraa.

”Omaa tehdessä on se mahtava juttu, että kotiin saa suunnitella ne itselle tärkeimmät jutut ja tehdä tilavarauksia myös tulevaisuuden haaveita varten”, hän päättää.

Nordic Classic Hailuoto 162 Espoo Makuuhuone

Tee elämäsi paras ratkaisu

Valitsemalla Designtalon teet perheellesi parhaan valinnan. Ota ensimmäinen askel kohti uutta kotiasi ottamalla yhteyttä alueesi talomyyjään tai tilaamalla esitteemme.

Inspiraatio