Nordic Classic Käpylä Espoo ruokailutila

Olohuone kahdessa kerroksessa

Espoolaiskodissa arvostetaan perheen yhteistä aikaa. Sen löytymistä helpottaa väljät oleskelutilat kahdessa kerroksessa.

Monilapsisissa perheissä kodin tilavaatimukset muuttuvat vuosien vieriessä. Jokainen lapsi haluaa oman huoneen viimeistään teini-iän kynnyksellä. Kerros- ja rivitaloasunnot harvoin vastaavat tähän haasteeseen. Viimeistään silloin perheissä harkitaan muuttoa omaan taloon.

Maijan ja Heikin perheessä tämä tilanne kohdattiin neljä vuotta sitten. Kolmesta lapsesta vanhin Leevi on nyt 17-vuotias ja nuorin Lilja 10. Keskimmäinen Aaro on tällä hetkellä 15:n ikäinen. Kun kasvava joukko tunsi olonsa ahtaaksi sataneliöisessä espoolaisessa rivitaloasunnossa, lisätilan hankinta ajateltiin lähtökohtaisesti hoitaa helposti ostamalla valmis omakotitalo. Odotukset täyttävän valmiin talon löytäminen huomattiin nopeasti lähes mahdottomaksi.

Ensimmäiset ajatukset oman taloprojektin käynnistämisestä jarruttivat suunnitelmia. Se tuntui liian työläältä elämänvaiheessa, jossa työ- ja perheasiat tuntuivat vievän kaiken ajan. Lasten harrastukset täyttävät usein vanhempienkin vapaahetket. Maijan ja Heikin ystävät kuitenkin kannustivat uuden talon hankintaan. ”Ei rakennuttaminen niin hankalaa ole”, tuntui moni kaveri toteavan kokemuksen äänellä. Eikä se hankalaa Heikin mielestä ollutkaan nyt kun aiheesta on omakohtaista tietoa.

“Odotukset täyttävän valmiin talon löytäminen huomattiin nopeasti lähes mahdottomaksi.”

Nordic Classic Käpylä Espoo olohuone isoilla ikkunoilla
Nordic Classic Käpylä Espoo keittiö

Päätös rakennuttamisesta syntyi nopeasti. Aikaa kului vain joitakin kuukausia, kun sopiva tontti oli hankittuna Espoon Laaksolahdesta. Myynti-ilmoituksesta löytyi maa-ala, joka oli valmiiksi jaettu neljän talon kesken hallinnanjakosopimuksella. Maijalle ja Heikille tarjottiin 550 neliön osuutta, jossa miellytti neliömäinen muoto. Talo oli helppo sijoittaa niin, että oleskelutilojen ikkunat ja piha saatiin auringon suuntaan. Neliöitä on vähän, mutta omaa nurmikkoa on talon kahdellakin seinustalla ja terassit voitiin rakentaa tilaviksi. Kesäaikana perhe viettää runsaasti terassiaikaa ja etenkin Lilja-tytär jää usein nukkumaankin ulkotilan lasitettuun osaan. Sieltä on ihana herätä aurinkoiseen aamuun.

Rakennusmääräykset edellyttivät tontille kaksikerroksista taloa ja vaaleaa ulkoväriä. Muuten suunnitelmille oli lähes vapaat kädet. Heikin mielestä Espoossa kohdellaan pientalorakentajia joustavasti.

“Kaverin vinkkaamana lähdettiin talokaupoille Designtalon myyjän luokse.”

Nordic Classic Käpylä Espoo sauna ja kylpyhuone
Nordic Classic Käpylä 136 Savitaipale Sauna

Kaverin vinkkaamana lähdettiin talokaupoille Designtalon myyjän luokse. Projekti nytkähti samantien eteenpäin. Tarjolla oli juuri pariskunnan haluamaa palvelua. Talon suunnitteluun päästiin itse osallistumaan ja yhdellä kaupalla saatiin niin rakennuksen tarveaineet kuin työ. Maijaa ja Heikkiä ei haluttanut lähteä itse etsimään urakoitsijoita saati pukemaan haalareita päällensä. Talo haluttiin ostaa muuttovalmiina.

Heikki latasi tietokoneelleen suunnitteluohjelman, jonka avulla oli näppärä luonnostella pohjaratkaisua, löytää talolle paras sijoituspaikka tontilla ja suunnata ikkunoita oikeisiin ilmansuuntiin. Heikin mielestä suunnittelutyö oli mielenkiintoista, melkeinpä viihdyttävää iltapuuhaa. Oleellisinta oli toki saada talosta juuri sellainen, mikä toimii parhaiten perheen arjessa.

Keskeisintä oli avara, kahden kerroksen korkuinen olohuone, jonka seinistä valtaosa on ikkunapintaa. Yläkertaan johtavat lasikaideportaat lähtevät olohuoneen nurkasta ja johtavat parvelle, jossa lapset viettivät yleensä iltaa vielä pari vuotta sitten. Vanhempien istuessa olohuoneessa perhe oli koolla yhdessä, sillä parven ja olohuoneen välillä on kommunikointiyhteys. Heikki toteaa, että talon yhtenäinen olohuone on periaatteessa kahdessa kerroksessa.

Kodinhoitohuoneelle piirrettiin paikka eteisen viereen. Se on täysin erillään kodin muista tiloista. Saunaosastosta haluttiin mahdollisimman viihtyisä kotikylpylä. Perheessä saunotaan päivittäin, viikonloppuisin löylyjä heitellään usein heti aamusta ja viimeisenä toimena illalla. Designtalo rakensi taloa vajaat kahdeksan kuukautta ja muuttamaan päästiin marraskuussa.

Nordic Classic Käpylä Espoo näkymä yläkerrasta
Nordic Classic Käpylä Espoo olohuone

Talokauppaan sisältyi kolmen tunnin konsultaatio Designtalon sisustussuunnittelijan kanssa. Se antoi Maijalle ja Heikille tarpeelliset suuntaviivat sisätilojen materiaalien ja värien valintaan. Kokonaisuudesta kalusteineen haluttiin selkeä, jopa pelkistetty romanttisella ripauksella maustettuna.

Sisustusmateriaalit löydettiin valtaosin Designtalon pakettiin kuuluneista vakiomalleista. Keittiön ja kylpyhuoneen varustuksesta maksettiin hivenen lisähintaa ja portaiksi haluttiin vaihtaa Gradon metallirunkoinen ja lasikaiteinen designportaikko. Terassin ja ruokailutilan väliin valittiin liukuovi.

Kuten kaverit kertoivat, talon rakennuttaminen ei ole työlästä. Maija ja Heikki saattavat rakennuttaa toisenkin talon, jos sellainen vimma tulevaisuudessa iskee.

Teksti: Jorma Välimaa / Uusi Koti 2019

Nordic Classic Käpylä Espoo päämakuuhuone
Nordic Classic Käpylä Espoo lastenhuone
Nordic Classic Hailuoto 162 Espoo Makuuhuone

Tee elämäsi paras ratkaisu

Valitsemalla Designtalon teet perheellesi parhaan valinnan. Ota ensimmäinen askel kohti uutta kotiasi ottamalla yhteyttä alueesi talomyyjään tai tilaamalla esitteemme.

Inspiraatio