6 myyttiä muuttovalmiin talopaketin rakentamisesta
Etenkin ensi kertaa talonrakennukseen tutustuvalle käsite “muuttovalmis talopaketti” voi olla epäselvä ja moniselitteinen. Jokaisella talotoimittajalla on vähän oma tapansa määritellä, mitä heidän ”talopakettiinsa” kuuluu.
Rakentamisen helppoutta korostava “muuttovalmiin” käsite voi joillakin myös herättää pelkoja valmisratkaisusta, jossa on kustannustehokkuuden varjolla oiottu mutkia laadussa tai materiaalivalikoimassa.
Nämä huolet ovat ymmärrettäviä, mutta useimmiten yllätämme asiakkaan positiivisesti, kun käymme muuttovalmiin talopakettimme sisällön yksityiskohtaisesti läpi. Tähän artikkeliin on näistä keskusteluista koottu kuusi yleisesti käsiteltyä myyttiä muuttovalmiin talopaketin rakentamisesta.
Myytti 1: Talopakettia rakennettaessa talomalli on valittava suoraan mallistosta
Muuttovalmista taloa suunnitellessa saat aina tehdä kotisi sisustusvalinnat oman makusi mukaan. Monissa tapauksissa myös talomallia voi muokata pohjaratkaisun ja julkisivun osalta.
Talomallistomme on suunniteltu helpottamaan sekä kodin valintaa että sen yksilöllistä suunnittelua. Valmiiksi suunniteltu mallistomme edustaa kodinrakentajien suosituimpia toiveita ja ratkaisuja, ja tarjoaa sellaisenaan valmiin pohjaratkaisun monille asiakkaillemme.
Muunneltava mallistomme on vapaasti muunneltavissa pohjaratkaisun ja julkisivun osalta, mutta kaikki asiakkaamme eivät koe tätä suinkaan tarpeelliseksi. Kaikissa tapauksissa yhteinen tavoitteemme on suunnitella asiakkaan unelmakodille realistinen ratkaisu ja budjetti.
Meille on aina mieluisaa, jos asiakkaalla on jo valmiiksi mietittyjä ajatuksia tai hahmotelmia tulevasta kodista. Tämän pohjalta voimme valita mallistostamme lähimmäksi osuvan vaihtoehdon. Mutta aivan yhtä hyvin voimme piirtää pohjaratkaisun alusta asti yhdessä.
Myytti 2: Muuttovalmiin talopaketin sisustus on tusinatavaraa
On yleinen väärinkäsitys, että talopaketin sisustusvaihtoehdoista löytyisi valittavaksi vain muutama trendikkäin vaihtoehto, ja persoonallisesta kodista haaveileva joutuisi pettymään.
Päinvastoin, useimmiten asiakkaamme yllättyvät positiivisesti sisustusvalikoimaamme tutustuessaan. Laaja valikoimamme antaa mahdollisuuden sisustaa kotisi modernisti, perinteisesti tai omalla tyylillä siltä väliltä.
Seinien ja lattioiden pintamateriaalien ohella löydät lukuisia vaihtoehtoja myös valaistuksesta aina hanoihin asti. Kiintokalusteet pääset suunnittelemaan yksilöllisesti asiantuntijan kanssa. Sisustusvalikoimamme koostuu alan tunnetuimpien brändien tuotteista, ja voit satsata itsellesi tärkeisiin asioihin, oli kyse saunasta, keittiöstä tai vaikkapa parketista.
Designtalolla muuttovalmiin talopaketin perushintaan kuuluu jo valmiiksi lukuisia laadukkaita vaihtoehtoja sisutukseen.
Myytti 3: Muuttovalmiin talopaketin rakennuskustannukset eivät pysy budjetissa
Muuttovalmiin talopaketin kustannukset ovat noin 80 % koko rakentamisen kustannuksista (ilman tonttia). Talopakettiin osalta tiedät kaupantekohetkellä tarkan hinnan. Tämä on sitovasti kuvattuna itse sopimuksessa.
On myös merkillepantavaa, että vaikka rakennuskustannukset ovat nousseet viime vuosina, muuttovalmiin talopakettimme hinta on kaupanteon myötä jämpti ja pitää.
Yksi tyypillinen syy talon rakentamisen kokonaiskustannusten kohoamiselle on esimerkiksi yllätykset maanrakennuksessa. Lisää muuttovalmiin talon rakentamisen kokonaiskustannusten muodostumisesta voit lukea täältä.
Kaikki sisustusvalinnat, jotka teet myyjämme kanssa ennen kauppoja, ovat pitäviä myös kustannusten osalta. Jos sinulla on tiedossa kalliimpia sisustusvalintoja, kuten parketti tai kivitaso keittiöön, voidaan tämä huomioida talopaketin budjetointivaiheessa.
Myytti 4: Muuttovalmis talopaketti on kalliimpi kuin itse rakennettu
Ammatikseen taloja rakentavan kohdalla asia on mahdollisesti näin. Tyypilliselle kodinrakentajalle muuttovalmis olisi todennäköisesti se huokeampi vaihtoehto.
Talonrakentamisen hintaan vaikuttavat materiaalikustannukset, työn kustannukset sekä virheistä ja viivästymisistä aiheutuvat kustannukset.
Muuttovalmiin talopaketin hinta ei muutu enää kaupanteon jälkeen, riippumatta siitä kuinka kauan rakentamisen aloittamisessa kestää. Talotoimittaja hankkii materiaalinsa ja urakoitsijansa sopimuksilla, jossa valtava volyymi laskee yksikkökustannuksia.
Itse tehdyissä materiaalihankinnoissa olet markkinaheilahteluiden armoilla, hintataso voi joko suosia tai rokottaa. Talotoimittajien kustannustehokkuuden kanssa on vaikea kilpailla.
Sama pätee urakoitsijoiden kilpailutukseen. Useilta yksittäisiltä urakoitsijoilta tilattaessa myös aikatauluriskit kasvavat. Jos sähköasentaja onkin sairaana sovitulla päivämäärällä, eivät muut urakoitsijat pääse jatkamaan ajallaan omaa työtään.
Korvaavan urakoitsijan työmaalle hankkiminen nopealla varoitusajalla voi olla yllättävän kallista. Voi käydä myös niin, että urakoitsijan omassa kalenterissa yksittäisen omakotitalotyömaan edelle ajaa rahakkaampi keikka isossa rakennuskohteessa.
Omalle työllekin on laskettava myös hintaa. Ammattirakennusmies tietää miten paljon aikaa pientalon valmistumiseen menee, mutta kerran elämässään kodin rakentava ei ennakkoon näitä hahmota.
Myytti 5: Muuttovalmiin talopaketin ostajan täytyykin tehdä hirveästi itse
Tämän myytin takana voi olla yksityiskohtaisemman tiedon puute, eli muuttovalmiin talotoimituksen sijaan ajatellaankin jotain vähemmän valmiiksi rakennettua talopaketin muotoa.
Yksinkertaisimmin ilmaistuna: Designtalon muuttovalmiin talopaketin ostajana sinun ei tarvitse kodin rakentamisen osalta tehdä mitään, ja kokonaisprojektissakin sinulla on vain varsin vähän vastuita.
Sovimme kaupantekovaiheessa, kuinka paljon asiakas haluaa ja on valmis tekemään rakennustyömaalla itse: haluatko tehdä aputöitä itse, vai ostatko tämän palveluna; hoidatko jätehuollon ja siivouksen omin käsin, vai sisällytetäänkö tämä pakettiin?
Lähtökohtaisesti muuttovalmis-rakentajan omalle vastuulle kuuluvat
- ulkopuolisen pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan hankkiminen
- rakennusluvan hankinta yhdessä pääsuunnittelijan kanssa
- rakennusprojektin valmistelevat työt eli pohjatutkimuksen teettäminen ja tontin saattaminen rakennuskuntoon yhdessä maatyöurakoitsijan kanssa
- tontin LVIS-liittymät sopimuksineen maatöiden yhteydessä
- rakennuksen ulkopuolisten KVV-töiden valvojan hankkiminen
- talon ulkopuolinen maalaus
- jätehuollon järjestäminen
- rakentamisen jälkeen tontin maisemointi ja pihatyöt.
Maatöiden urakoitsijan valinnassa saat apua talomyyjältämme. Tarkemman toimitussisällön, eli mitkä työt sisältyvät suoraan muuttovalmiisen talotoimitukseemme, löydät verkkosivuiltamme.
Myytti 6: ”Raksalla ei ole tapahtunut kuukauteen mitään, talon luovutus tulee myöhästymään”
On normaalia, että talo valmistuu loppua kohti kiihtyen. Sisustustöiden yhteydessä tapahtuu paljon kodin viimeistelyyn ja näkyviin osiin liittyviä töitä, kun taas pystytyksen alkupuoliskolla tapahtuu kirjaimellisesti perustavanlaatuisia töitä, joita ei voi hoputtaa.
Talon rakentamisen prosessimme on tarkkaan mietitty ja hiottu. Rakentamisen alkuvaiheessa, kun talo on pystytetty ja lattia valettu, ottaa betonin kuivuminen viikkoja. Ennen kuin lattiavalu on kuiva, ei tiettyjä töitä voida jatkaa. Tänä aikana kuitenkin esimerkiksi väliseinät voidaan pystyttää.
Rakennusprojektin viimeiset viikot on tiiviisti aikataulutettu. Talon sisätilat ovat vielä aidosti keskeneräisiä, eri urakoitsijoiden käydessä tekemässä oman työvaiheensa. Viimeisten viikkojen aikana raksa muuttuu nopeasti näyttämään jo uudelta kodilta. Satojen rakennettujen talojen kokemuksella pidämme huolen siitä, että kotisi valmistuu sovitusti aikataulussa.
Ota meihin yhteyttä
Tee elämäsi paras päätös ja rakennuta oma Designtalosi. Ota yhteyttä alueesi myyjään, niin suunnitellaan yhdessä uusi koti perheellenne.