Designtalo Villa Kungen vastaa suomalaisten asumistoiveita
Villa Kungen on juuri sellainen omakotitalo, jollaista suurin osa suomalaisista toivoo: yksikerroksinen, kompakti, muunneltava ja arvonsa säilyttävä. Villa Kungenin talomalli on yksi Designtalon suosituimmista talomalleista. Villa Kungeniin voi tutustua Asuntomessuilla Loviisassa 7.7.-6.8.
Helppoa asumista ja rakentamista
Ken Ryynänen tiesi rakennusprojektin alusta asti, että hän haluaa itselleen ja 12-vuotiaalle pojalleen talon juuri Designtalon mallistosta, ja mallikin oli heti selvillä. Designtalon muunneltavasta mallistosta löytyvä Arte 128 rakentui Loviisan asuntomessualueelle vain pienin muutoksin, ja myös suurin osa sisustus- ja materiaalivalinnoista on Designtalon vakiomallistosta. Ryynänen toivoi uudelta kodilta ennen kaikkea helppohoitoisuutta sekä kohtuullisia rakennus- ja asumiskustannuksia.
Suomalaisten toiveena yksikerroksiset talot
Kyselytutkimukset ja myyntitilastot osoittavat, että suomalaisten toivotuin omakotitalo on yksikerroksinen. Myös Designtalon myyntipäällikkö Ville Pakarinen vahvistaa, että Villa Kungen vastaa hyvin suomalaisten asumistoiveita.
“Yksikerroksinen omakotitalo sopii monen ikäiselle asujalle ja eri elämäntilanteisiin. Esimerkiksi pieniä lapsia on helpompi pitää silmällä, kun kaikki ovat samassa kerroksessa. Toimintojen keskittäminen yhteen kerrokseen ja esteettömyys palvelevat myös senioreita ja lemmikkiperheitä. Monet asiakkaamme ottavat jo suunnitteluvaiheessa huomioon muuttuvat elämäntilanteet ja sen, miten talo palvelee aikanaan mahdollisia seuraavia asukkaita.”
Elämäntilanteisiin mukautuva pohja
Myös Ryynäsille talon mukautuvuus eri elämäntilanteisiin oli tärkeä kriteeri. Isän ja pojan kodissa yhtenäiselle oleskelutilalle annettiin hieman enemmän neliöitä kuin alkuperäisessä talomallin pohjapiirroksessa ja makuuhuoneiden väliseiniä poistettiin.
Alkuperäisen pohjaratkaisun kaksi vierekkäistä makuuhuonetta on yhdistetty yhdeksi isommaksi huoneeksi, jolloin tilaa riittää 12-vuotiaalle Albinille sekä nukkumiseen että pelaamiseen. Huone on kuitenkin mahdollista jakaa uudelleen väliseinällä tai tilanjakajalla. Jakokohtaan ei esimerkiksi ole sijoitettu kaapistoja ja myös valaistuksessa tämä on huomioitu.
Koska Ken Ryynänen ei tarvinnut perinteistä työhuonetta, sijoitettiin hänen työpisteensä osaksi yhteistä oleskelutilaa. Työtila on mahdollista jakaa omaksi huoneeneekseen myöhemmin, jos tarvetta sellaiseen ilmenee.
Yksi- vai kaksikerroksinen omakotitalo?
Designtalon myynnistä valtaosa, noin 70 %, on yksikerroksisia omakotitaloja. Esteettömyyden lisäksi yksikerroksisessa on muitakin etuja.
“Yksikerroksisen talon suunnittelu on tehokkaampaa, kun sisäportaat eivät vie tilaa, ja talon koon kasvattaminen on edullisempaa yhdessä kerroksessa kuin kahdessa”, Pakarinen kertoo.
Etenkin pääkaupunkiseudulla tontin koko ja kaavamääräykset asettavat reunaehtoja rakennettaville taloille, ja monet päätyvät rakentamaan kaksikerroksisen talon, vaikka ykköstoiveena olisi yksikerroksinen. Kaksikerroksisilla taloilla on myös omat etunsa, ja monet perheet haluavat nimenomaan jakaa kodin toiminnot kahteen kerrokseen huoneiden käyttötarkoituksen mukaan.
Koti suunnitellaan perheen toiveita kuunnellen
“Talon valintaan vaikuttavat ennen kaikkea perheen omat toiveet ja tarpeet, jotka ovat meillä Designtalolla kaiken keskiössä. Etenkin, jos perheessä on isompia lapsia, monen arkea helpottaa, jos lapset voivat viettää aikaa toisessa kerroksessa. Toiset taas tykkäävät esimerkiksi siitä, että olohuoneessa on avaruutta ja kaksikerroksisessa talossa siihen on erilaiset mahdollisuudet kuin yksikerroksisessa talossa”, Pakarinen kertoo.
Ryynästen uudessa kodissa on riittävästi neliöitä, mutta ei yhtään ylimääräistä. Myös suomalaisten enemmistö toivoo kodiltaan tehokasta pohjaratkaisua ja kompaktia kokoa, mikä vaikuttaa sekä rakennuskustannuksiin että asumisen kuluihin.