Nordic Idyll 132 Plus edestä

Vinkkilista talopaketin ostajalle

17.8.2021

Kun uuden omakotitalon suunnittelu käy ajankohtaiseksi, on hyvä huomioida muutamia etenemistä helpottavia käytännön asioita. Designtalo vinkkaa 5 + 1 neuvoa matkalle kohti kotia.

1. Valitse muuttovalmis, kun haluat helppoa

Muuttovalmis talopaketti sopii helppoutta ja vaivattomuutta etsivälle. Silloin joku muu hoitaa koko prosessin, eikä aiempaa kokemusta rakentamisesta tarvitse löytyä itseltä tai lähipiiristä. Myös monet vastuu- ja takuuasiat ovat muuttovalmiin talopaketin kohdalla saman tahon takana.

”Iso plussa muuttovalmistoimituksessa on, ettei vastaan tule rajapintoja siitä, mikä kuuluu kenellekin: kaikki asiat ovat yhden toimijan vastuulla. Lisäksi rakentajat usein huomaavat vasta sen ensimmäisen talon jälkeen, kuinka paljon erilaisia takuita ja vastuita omakotitalon rakentamiseen liittyy. Toinen iso asia onkin, että muuttovalmistoimituksessa takuut ja vastuut kuuluvat toimittajan tontille, eikä asiakkaan tarvitse erikseen soitella putki- tai sähköfirmoihin. Takuuasioita kun tulee vastaan käytännössä jokaisessa talossa.”

2. Älä huoli: kaikkea ei tarvitse suunnitella kerralla

Haaveita, toiveita ja unelmia listaavien leikekirjojen lisäksi tulevan kodin perustarpeiden on oltava selkeinä mielessä: Haetaanko yksi- vai kaksikerroksista taloa? Montako makuuhuonetta tarvitaan? Talopakettikaupoille lähtiessä jokaista valintaa ei kuitenkaan tarvitse tietää etukäteen.

”Kaupantekohetkellä sovitaan, minkä kokoinen ja minkä näköinen talo tontille tulee, ja materiaalit valitaan matkan varrella. Jos kaikki pitäisi tietää heti, projektin aloitus olisi hirvittävän hankalaa, kun isoja asioita joutuisi päättämään liian aikaisin. Käytännössä monia valintoja voi siis miettiä silloin, kun itse talo on jo pystyssä.”

Kun itse suunnittelee, saa juuri oman näköistä. Konttila kuitenkin vinkkaa, että tietyt lukkoon lyödyt asiat ovat myös talopaketeissa hyödyllisiä esimerkiksi kestävän kehityksen ja ekologisuuden kannalta.

”Rakentamisen kestävyyttä ajatellen olisi parempi tehdä toistuvia mallistoja, jolloin esimerkiksi rakenteet kehittyisivät jatkuvasti. Tietenkin myös täysin valmiiksi mietittyjen talopakettien ostaminen on helppoa: esimerkiks valmiiksi suunnitellussa mallistossa on useita valmiiksi suunniteltuja Ideal-malleja, jotka on todettu erinomaisiksi asua!”

3. Valitse vastaava työnjohtaja huolella

Konttila muistuttaa, että vastaavan työnjohtajan hankkiminen on tärkeää onnistuneen projektin läpiviemiseksi. Pätevän ammattilaisen valinta on asiakkaan vastuulla, ja vastaava työnjohtaja myös pitää asiakkaan puolta ja voi auttaa oman kokemuksensa pohjalta.

”Vastaavan työnjohtajan kanssa kannattaa aina keskustella siitä, mitä tältä halutaan ja odotetaan projektissa”.

4. Älä jää liian tiukan budjetin kuristukseen

Muuttovalmistoimituksen päälle asiakkaan budjettiin kuuluvat maatyöt, pihatyöt sekä viranomaismaksut. Yksin ei niidenkään kanssa tarvitse jäädä, sillä Designtalon osaava ja kokenut talomyyjä tekee kokonaishinta-arvion, jonka kanssa voi kävellä myös pankkiin.

”Muuttovalmiin omakotitalon ostajalla on helppoa, kun talopaketin ja maatöiden jälkeen isoja kuluja ei enää tule. Silloin rahaa on mahdollista varata vaikkapa sisustusvalintoihin. Paras vinkkini onkin, että liian tiukalla budjetilla ei kannata alkaa rakentamaan. Rakennusaikana on paljon mukavampaa, kun tietää, että taskussa on rahaa käyttää myös johonkin sellaiseen, mikä tulee mieleen vasta rakennusaikana. Esimerkiksi sisustus- ja materiaalivalinnoissa mieli voi rakennusvaiheen aikana muuttua.”

Lue lisää miten rakennusprojektin hinta muodostuu

5. Pysy aikataulussa kartalla ja varaa energiaa muuttoon

Ennen kuin päästään rakentamaan, täytyy suunnittelun lisäksi esimerkiksi rakennusluvan käsittelyyn varata aikaa. Muistutamme, että prosessin kesto vaihtelee hyvin paljon paikkakunnan ja ajankohdan mukaan.

Muuttovalmis Designtalo nousee tontille talon toimituksesta 26 viikossa. Rakennusvaiheessa on hyvä varata aikaa esimerkiksi materiaalivalintojen tekemiseen ja tietenkin koko projektin seuraamiseen. Paras vinkki on käydä heti projektin aluksi talomyyjän kanssa aikataulu läpi ja seurata sitä myös itse Designtalon Kotilogi-extranetistä. Tiedämme kuitenkin, mikä useimmilla perheillä on eniten stressiä aiheuttava hetki.

”Muutto on varmasti koko taloprojektin kuormittavin hetki, joten siihen kannattaa varata aikaa ja energiaa!”

+ Tutustu kotisi koneiden ja järjestelmien ohjeisiin, niin elämänlaatusi nousee

Muutto hoidettu, nyt alkaa eläminen! Omakotitaloasujalla siihen kuuluu tietenkin myös talon huolto. Konttila muistuttaa, että pienetkin asiat, kuten lämmityksen säätö ja ilmanvaihtosuodattimien vaihto, ovat tärkeitä.

”Taloon muuttaessa koneisiin, laitteisiin ja järjestelmiin täytyy tutustua, jotta niitä osaa käyttää ja säätää. Silloin koti on omien elämäntapojen ja mieltymysten mukainen ja eläminen mukavaa.”

Jätä yhteydenottopyyntö tai ota yhteys alueesi talomyyjään ja ole askel lähempänä uutta kotiasi!

talomyyjän tapaaminen

Ota meihin yhteyttä

Tee elämäsi paras päätös ja rakennuta oma Designtalosi. Ota yhteyttä alueesi myyjään, niin suunnitellaan yhdessä uusi koti perheellenne.