Tiesithän, että myös talvella voi rakentaa? – katso miksi se jopa kannattaa
Harva pitää talvirakentamista vieläkään vaihtoehtona, vaikka sen hyödyt ovat monipuoliset. Meiltä löytyy kattavasti kokemusta paitsi kesäajan urakoista myös talvella toteutettavista rakennushankkeista. Tässä artikkelissa käymme läpi talvirakentamisen monia hyötyjä ja tuomme esille myös muutamia huomiota vaativia seikkoja.
Vaikka talvi tulee eri puolelle Suomea hieman eri aikaan ja pakkaslukemat vaihtelevat, onnistuu talvirakentaminen kautta maan siinä missä kesärakentaminenkin.
”Etelä-Suomessa rakentamisen voi aloittaa ympäri vuoden. Pohjois-Suomessa optimaalista on tehdä perustus ennen pakkasia ja sitten pakkaskaudella aloittaa varsinainen hirsien ja elementtien asennus. Pohjoisessakin voi tehdä perustuksia oikein hyvin ihan keskitalvellakin, kunhan huomioi maatyö- ja perustusvaiheen suojaamisen,” kertoo DEN Finland Oy:n operatiivinen johtaja Jarmo Huhtala.
Monta kannattavaa hyötytekijää
Talviaika tuo rakentamiselle erilaisia hyötyjä kuin kesäaika. Ajankohta on hiljaisempi urakoitsijoille, joten ammattilaisia on paremmin saatavilla. Lisäksi pakkasilma auttaa pitämään rakenteet kuivina, kunhan perusmaa ja betonivalut pidetään sulana, eikä lunta päästetä välirakenteisiin.
Kun rakentamisen aloittaa talvella, ei taloprojektiin mene kahta kokonaista kesää. Talon valmistuessa talven ja kevään aikana, asukas pääsee jo kesällä maalamaan talon julkisivua ja laittamaan pihaa kuntoon.
Koska talvirakentaminen on vielä tänä päivänä harvinaisempaa, voi joku kuvitella sen olevan kallista. Näin ei kuitenkaan ole – talven rakennushankkeen hintalappu muodostuu hieman eri tekijöistä, mutta hinta on käytännössä sama.
”Talviaikaan rahaa kuluu lumitöihin ja hiekoittamiseen sekä rakenteiden sulana pitämiseen, mutta toisaalta urakoitsijoiden parempi saatavuus laskee hintoja. Tärkeää on ulkovalujen suunnitteleminen ja suojaaminen sekä lämmityksen säätäminen vuodenajan ja sään mukaan. Kaiken kaikkiaan talvella rakennettavan kohteen hintalappu on suhteessa kesäkauden vastaavaan aika lailla sama,” Huhtala kertoo.
”Lisäksi usein talotoimittajat ja rautakaupat rohkaisevat asiakkaita talvirakentamiseen erilaisten tarjousten ja kampanjoiden avulla. Pientalorakentamisessa keskeinen asia on betonilattioiden kuivuminen. Pakkaskaudella se on nopeampaa kuin muina vuodenaikoina, joskin vaatii riittävän sisälämpötilan,” kertoo puolestaan DEN Finland Oy:n pohjoisen aluepäällikkö Janne Kivioja.
Huomioi kuitenkin nämä asiat
Kun talvirakennushanketta lähdetään suunnittelemaan, tulee lähinnä varmistaa, että maanrakentaja hallitsee talvirakentamisen. Maanrakennuksessa käytettävien kiviainesten valinnassa on syytä ottaa huomioon niiden käyttäytyminen eri sääoloissa ja suunnitella suojaus hyvin.
Pohjarakentaminen kannattaa ajoittaa sulan maan aikaan, kun taas varsinainen talon rakentaminen onnistuu mainiosti talviaikaan. Tärkeää on varmistaa, etteivät perustukset pääse jäätymään ja ettei maakerroksiin jää lunta. Etenkin Pohjois-Suomessa talvi voi alkaa yllättävänkin aikaisin. Tontille tulee järjestää lumen auraus ja hiekoitus, jotta työturvallisuus- ja tehokkuus pysyy vaaditulla tasolla.
Kokeile rohkeasti – talvirakentaminen on kannattava vaihtoehto
Vaikka talvirakentamiseen liittyy muutamia huomioitavia seikkoja, ei sitä tarvitse pelätä – hyötyjä on monia ja niihin kannattaa ehdottomasti tarttua.
Onko haaveissasi tai suunnitelmissasi saada itsellesi upea uusi omakotitalo tai kiinnostuitko talvirakentamisen lukuisista mahdollisuuksista ja haluisit kuulla lisää – ota yhteyttä! Ammattitaitoiset asiantuntijamme kertovat mielellään lisää ja auttavat sinua löytämään oman näköisesi kodin!