Inspiroiva kotipiha on asukkaan näköinen ja sopii ympäristöön
8.7.2021
Pihasuunnittelija ja muotoilija Tiina Töyrä suunnittelee mielellään erilaisia pihoja ympäristön ehdoilla. Designtalon asuntomessukohde Designtalo Idyllin piha on Töyrän käsialaa ja hakee vaikutteita ranskalaisesta potagerista.
Kun koti on jo sisustettu sisältä, pitää pihan henkiä talon kanssa samaa fiilistä. Näin ajattelee pihasuunnittelija ja muotoilija Tiina Töyrä, joka on suunnitellut Designtalo Idyllin pihan Lohjan Asuntomessuille.
”Idyll on maalaisromanttinen, jopa kartanotyylinen. Sisustus on lämminhenkinen, ja lähdin miettimään pihaakin viihtymispaikkana. Idyllin piha on ranskalaishenkinen potager-tyylinen vihannespuutarha, jossa on sulassa sovussa niin hyötykasveja ja yrttejä kuin koristekasvillisuuttakin”, Töyrä kertoo asuntomessukohteesta #16.
Designtalo Idyll on täysin hiilineutraali omakotitalo, ja se näkyy myös pihalla suomalaisina lähituotteina.
”Oma suunnitteluni pohjautuu ylipäätään siihen, että käytän kotimaisia tuotteita, esimerkiksi suomalaista kiveä. Idyllissä on Ikikiven kvartsiittirouhetta ja Lakan Betonin kivisarjaa kiveyksenä. Taimet pyrin hankkimaan kotimaisina mahdollisuuksien mukaan.”
Töyrä selittää, että Idyllissä tärkeintä on kuitenkin kauneuden ja hyödyllisyyden liitto. Se on ihmisen kokoinen ja arkielämässä toimiva.
Monimuotoista ja kestävää
Kiinnostus pihoja kohtaan on kasvanut viimeisen vuoden aikana, ainakin jos on uskominen kotimaisia medioita. Tiina Töyrä kertoo, että asiakkaiden toiveissa kuuluu entistä enemmän monimuotoisuus. Esimerkiksi dynaamiset, rennommin asetellut istutukset ovat entistä suositumpia.
”Pihoilla on sallivuutta: istutetaan reilummin kasveja, ja sitten parhaiten pärjäävät saavat vallata enemmän alaa. On tärkeää ottaa huomioon se, että piha sulautuu ympäristöön. Esimerkiksi pölyttäjille pitäisi olla erilaisia eri aikoihin kukkivia kasveja.”
Luonnon monimuotoisuuden lisäksi myös erilaisia toimintoja halutaan pihalle. Töyrä nostaa esimerkeiksi perinteisten grillipaikkojen rinnalle tulleet pienet nuotiopaikat ja hurjasti kiinnostusta herättäneet hyötypuutarhat, jotka voivat yhdistää niin hedelmäpuita, marjapensaita ja viljelylaatikoita.
”Aika paljon paljuja ja vaikkapa pieniä kuntoilualueita on näkynyt toiveissa. Ylipäätään pihagenre on nyt ennennäkemättömässä nosteessa”, Töyrä kertoo.
Jo mainitun monimuotoisuuden lisäksi luonnon huomioiminen ja kestävyys on kasvava trendi. Esimerkiksi hulevesisuunnittelu on asia, jonka voi ja joka kannattaa ottaa puheeksi pihasuunnittelijankin kanssa.
”Hulevesien imeyttäminen – ja toivottavasti jatkossa enenevissä määrin myös hyödyntäminen puutarhan vihreissä ja niiden kasvamisessa – on sellainen asia, johon on pakkokin keskittyä tulevaisuudessa. Rankkasateet ja kuivuuskaudet lisääntyvät, joten pihojen on kestettävä vaihtelevia sääolosuhteita”, Töyrä kertoo ja toivoo samalla, että tällaisista ympäristöystävällisistä asioista käytäisiin vuoropuhelua asiakkaan ja insinöörien kanssa.
Luonnon ehdoilla asukkaan näköistä
Uudiskohteen ja käytössä olevan pihan suunnittelu eroavat toisistaan suuresti. Kun tontilla lähdetään nollasta, pihasuunnittelija voi olla mukana jo suunnittelemassa tontin käyttöä: miten talo kannattaa asemoida ja millaisia toimintoja pihalle halutaan. Sen jälkeen voidaan alkaa miettimään kasvillisuutta.
”Hyvin usein ihmiset toivovat helppohoitoisuutta, mutta haluavat kuitenkin nurmikon. Siihen täytyy aina sanoa, että helppohoitoinen ja nurmikko eivät kulje käsi kädessä – nurmikko vaatii melkein kaikkein eniten hoitoa piharakenteista, sillä sitä on pakko lannoittaa ja leikata”, Töyrä muistuttaa.
Nurmikon tilalle vaivaton valinta voikin olla esimerkiksi kuntta, joka sopii monenlaiseen tyyliin ja on erinomainen kasvualusta vaikkapa alppiruusuille ja havukasveille. Töyrä kuitenkin muistuttaa, että asiantuntijana hänen työnään on tehdä asiakkaan näköistä suunnittelua.
”Työ on yhdistelmä siitä, että kuuntelen asiakasta herkällä korvalla ja huomioin samalla ympäristön. Pihan on jollain tavalla sopeuduttava ympäröivään maailmaan, mutta oltava myös asiakkaan näköinen ja oloinen”, hän painottaa.
Tiina Töyrän vinkit pihan suunnitteluun:
1. Panosta pohjatöihin
”Kasvualustan määrä saattaa yllättää ihmiset, kun ei puhuta sadoista litroista vaan tonneista. Mutta kun pohja on kunnossa, niille on hyvä rakentaa – aivan kuin talossakin!”
2. Keskity näkymiin talon sisältä
”Jos ikkunasta on esimerkiksi upeat näkymät metsään, ei sitä tarvitse lähteä piilottamaan, vaan rajausta voi tehdä kevyemmillä keinoilla. Muutama korkeampi elementti kertoo hyvin siitä, että tästä alkaa oma reviiri.”
3. Mieti päivän kiertoa
”Mieti, mitä pihalla puuhataan mihinkin aikaan päivästä. Toimintoja ja kasvillisuutta sijoitellessa kannattaa miettiä, milloin ja missä tarvitaan aurinkoa ja varjoa.”
4. Pohdi vuodenaikojen vaihtelua
”Kannattaa miettiä, miltä piha näyttää minäkin vuodenaikana. Haluaako näkyviin esimerkiksi ruskaa, vai laitetaanko ikivihreää johonkin niin, että sisälle näkyy aina vihreää.”
5. Keskity pihaan valmiina
”On tärkeää muistaa ajatella, minkä kokoisia kasvit ovat täysikasvuisina. On myös mahdollisuus ostaa isompia taimia, ja esimerkiksi puita saa taimistolta jo valmiimman näköisinä.”
Designtalo Idylliin ja sen pihaan voit tutustua Lohjan Asuntomessuilla.
Ota meihin yhteyttä
Tee elämäsi paras päätös ja rakennuta oma Designtalosi. Ota yhteyttä alueesi myyjään, niin suunnitellaan yhdessä uusi koti perheellenne.