6+1 vinkkiä tontin hankintaan
Kun haave omasta kodista alkaa konkretisoitua, ensimmäinen askel on löytää täydellinen tontti unelmien Designtalolle. Tontin valinta ennen tarkempia rakennussuunnitelmia on tärkeää, sillä tontin ominaisuudet vaikuttavat siihen, millainen talo sille on mahdollista rakentaa. Tässä ovat 6+1 vinkkiä, jotka auttavat sinua löytämään juuri oikean tontin.
Mistä tontteja voi etsiä?
Tontin etsintä kannattaa aloittaa tutustumalla myytäviin tontteihin esimerkiksi Etuovi– tai Oikotie-sivustoilla. Myytävien tonttien lisäksi kannattaa tutustua myös kiinteistöihin, jotka myydään purkukuntoisina.
Tarkista myös kuntien tonttitarjonta. Useimmilla kunnilla on suunnitelma tulevina vuosina luovutettavista tonteista, joita voi hakea joko ennalta määrättynä hakuaikana tai jatkuvalla haulla. Yleensä tontit jaetaan arpomalla tai osallistumalla huutokauppaan. Lisätietoa eri alueiden tonttijaoista löytyy kuntien verkkosivuilta.
1. Maaperän laatu
Tontin maaperä vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen talon tontille voi rakentaa ja millaisia maatöitä rakentaminen vaatii. Maaperätutkimus kannattaa tehdä jo ennen tontin hankintaa, sillä se paljastaa, mitä maan pinnan alta löytyy. Kallioinen tai pehmeä maaperä sekä rinnetontti voivat nostaa rakennuskustannuksia huomattavasti verrattuna kantavaan, tasaiseen maaperään.
2. Kaavamääräykset ja rakennustapaohjeet
Kaavamääräykset määrittävät, minkä kokoisen ja muotoisen talon tontille saa rakentaa. Lisäksi alueelle voi olla määriteltynä rakennustapaohje, jossa määrätään esimerkiksi vesikaton muodosta, talon väristä ja pihan istutuksista. Näistä löytyy tietoa paikallisen rakennusvalvonnan tai kunnan verkkosivuilta tai ottamalla yhteyttä rakennusvalvontaan. Haja-asutusalueilla kannattaa tarkistaa etukäteen, saako tontille rakentaa ja millaisen lupamenettelyn se vaatii.
3. Kunnallistekniikka
Kunnallistekniikalla tarkoitetaan esimerkiksi teitä, vesiliittymiä ja viemäriverkostoa. Asemakaava-alueilla sijaitsevilla tonteilla kunnallistekniikka on usein jo valmiina, mutta haja-asutusalueilla kannattaa selvittää, mitä liittymiä tontilla on jo olemassa tai missä lähimmät liittymispisteet sijaitsevat.
4. Oma vai vuokratontti?
Omassa ja vuokratontissa on molemmissa puolensa. Vuokratontin hankinta vaatii yleensä vähemmän lainaa, mutta vuokrakulut tulee budjetoida asumiskuluihin ja ne saattavat nousta tulevaisuudessa. Joissakin tapauksissa vuokratontin voi myös lunastaa itselleen myöhemmin. Omalle tontille rakentaminen vaatii aluksi enemmän pääomaa tai vakuuksia, mutta oma tontti voi helpottaa talon myyntiä tulevaisuudessa.
5. Sijainti, sijainti, sijainti
Sijainti on keskeinen tekijä tontin valinnassa. Mieti, haluatko asua lähellä palveluita ja hyviä kulkuyhteyksiä vai rauhallisemmalla alueella kauempana kaupungin vilinästä. Onko perheessä päiväkoti- tai kouluikäisiä lapsia? Onko alueella harrastusmahdollisuuksia kaikille perheenjäsenille? Hyvät kulkuyhteydet ja palvelut parantavat tontin arvoa ja asumismukavuutta.
6. Tontin ympäristö
Tontin ympäristö vaikuttaa asumismukavuuteen. Mistä suunnasta aurinko paistaa? Ovatko tontin ympärillä korkeita puita, jotka estävät auringonvalon pääsyn pihaan? Tarjoaako tontti riittävästi yksityisyyttä? Ota huomioon myös tontin maisemat ja yleinen tunnelma – tuntuuko paikka siltä, missä haluaisit herätä aamuisin?
+1 Hyödynnä asiantuntijan apua
Tontin hankinta on suuri päätös, jossa kannattaa hyödyntää asiantuntijoiden apua. Asiantuntevat talomyyjämme osaavat auttaa niin tontin valintaan kuin sille sopivan unelmien Designtalon rakentamisen suunnittelussa. Älä epäröi ottaa yhteyttä!
Valitse tontti huolella
Tontin valinta on merkittävä vaihe omakotitaloprojektissa. Näiden vinkkien avulla löydät paremmin juuri sinulle sopivan tontin, jolla voit toteuttaa unelmasi uudesta Designtalosta. Hyvä suunnittelu ja asiantuntijoiden apu ovat avain onnistuneeseen rakennusprojektiin.
Haluatko lisätietoja tontin hankinnasta? Ota yhteyttä meihin, autamme sinua mielellämme löytämään täydellisen tontin unelmiesi Designtalolle!